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Biblioteca (s) :  INIA Las Brujas.
Fecha :  15/09/2014
Actualizado :  18/03/2020
Tipo de producción científica :  Artículos en Revistas Indexadas Internacionales
Autor :  GIMÉNEZ, A.; LANFRANCO, B.
Afiliación :  AGUSTIN EDUARDO GIMÉNEZ FUREST, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; BRUNO ANTONIO LANFRANCO CRESPO, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay.
Título :  Adaptación al cambio climático y la variabilidad: algunas opciones de respuesta para la producción agrícola en Uruguay. [Adaptation to climatic change and variability: some response options to agricultural production in Uruguay].
Fecha de publicación :  2012
Fuente / Imprenta :  Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas, 2012, vol.3, no.3, p. 611-620.
ISSN :  2007-0934
Idioma :  Español
Contenido :  RESUMEN. Adaptación al cambio climático y la variabilidad: "algunas opciones de respuesta para la producción agrícola en Uruguay". Como se señala en varios informes del Panel Intergubernamental sobre Cambio Climático (IPCC, 2007a; IPCC, 2007b), la comunidad científica internacional expresa que el aumento en la concentración de gases de efecto invernadero tiene como resultado cambios en la variabilidad climática diaria, estacional, interanual y a lo largo de decenios. La variabilidad climática y la ocurrencia de eventos extremos (heladas, granizos, sequías) resulta en perjuicios muy importantes para el sector agropecuario y frecuentemente el sector requiere de varios años para recuperarse económica y financieramente de los daños ocasionados. La unidad de agroclima y sistemas de información (GRAS) del Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria (INIA) de Uruguay en conjunto con el Banco Mundial (BM) y la Universidad de Cornell (UC) de los Estados Unidos de América, finalizaron en el año 2009 el proyecto "Vulnerabilidad al cambio climático en los sistemas de producción agrícola en América Latina y el Caribe: "desarrollo de respuestas y estrategias", (Giménez y Lanfranco, 2009). El objetivo de la propuesta fue formular un plan de acción con recomendaciones para el desarrollo de respuestas y estrategias con el fin de contribuir a una mejor adaptación a los impactos de la variabilidad climática y la ocurrencia de eventos climáticos extremos en los sistemas de producción agríc... Presentar Todo
Palabras claves :  ADAPTATION; AGRICULTURAL PRODUCTION; CLIMATIC CHANGE; MEDIDAS DE ADAPTACIÓN; RESPONSE OPTIONS; VARIABILIDAD CLIMÁTICA.
Thesagro :  ADAPTACIÓN; CAMBIO CLIMÁTICO; PRODUCCIÓN AGRÍCOLA; URUGUAY.
Asunto categoría :  P40 Meteorología y climatología
URL :  http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/3124/1/Gimenez-A.-2012.-Rev.Mex.Ciencias-Agr.-v.31-p.611-620.pdf
http://www.scielo.org.mx/pdf/remexca/v3n3/v3n3a16.pdf
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA Las Brujas (LB)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
LB100061 - 1PXIAP - DDPP/REV.MEXICANA CIENCIAS AGRÍCOLAS

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Acceso al texto completo restringido a Biblioteca INIA Tacuarembó. Por información adicional contacte bibliotb@tb.inia.org.uy.
Registro completo
Biblioteca (s) :  INIA Tacuarembó; INIA Treinta y Tres.
Fecha actual :  15/10/2020
Actualizado :  24/02/2021
Tipo de producción científica :  Artículos en Revistas Indexadas Internacionales
Circulación / Nivel :  Internacional - --
Autor :  CORREA, D.; LEMA, O.M.; RAVAGNOLO, O.; CLARIGET, J.M.; LUZARDO, S.; BRITO, G.
Afiliación :  DANIELA CORREA NACIMENTO, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; OSCAR MARIO LEMA QUEIJO, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; OLGA RAVAGNOLO GUMILA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; JUAN MANUEL CLARIGET BRIZ, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; SANTIAGO FELIPE LUZARDO VILLAR, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; GUSTAVO WALTER BRITO DIAZ, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay.
Título :  Effects of differences in level of post-weaning nutrition and in sire expected progeny differences for ribeye area on retail cuts yield in Hereford steers.
Fecha de publicación :  2020
Fuente / Imprenta :  Animal Production Science, 2020, 61(2), p. 172-178. DOI: https://doi.org/10.1071/AN19604
DOI :  10.1071/AN19604
Idioma :  Inglés
Notas :  Article history: Received 25 October 2019, accepted 25 September 2020, published online 15 October 2020. Acknowledgements: The authors would like to thank INIA Uruguay for the funding which made this study possible. We would also like to acknowledge MARFRIG’s staff and the Uruguayan Hereford Association, especially to Diego Vila from Laguna Blanca farm. Also, we would like to thank Fiorella Cazzuli and Zully Ramos for their contributions. Corresponding author. Email: gbrito@inia.org.uy
Contenido :  Abstract: Context. Uninterrupted nutrient uptake and the use of bulls with high genetic merit for carcass traits may increase the likelihood of producing high-quality retail cuts for different markets. Aim. The objective of this experiment was to evaluate the combined effects of level of nutrition during the 104-day post-weaning winter period (WADG; low-L: 0.2 vs high-H: 0.6 kg/calf per day) and level of expected progeny differences (EPD) for ribeye area (REA; high-H or average-Av) on carcass traits and retail cuts of Hereford steers. Methods. Three crops of calves (n = 317) were selected according to REA (H-REA vs Av-REA), blocked for weaning weight (WW) and randomly allotted to one of the two WADG treatments (L-WADG vs H-WADG) for 104 days. Experimental design was a completely random block and the treatments were the combination of two factors (2 · 2). After winter (L-WADG and H-WADG groups), all calves grazed on improved pastures (herbage allowance: 5% of liveweight (LW) per day). The finishing was done on a feedlot and started when the group average of animals reached a full LW (FLW) of 350 28 kg. Cattle were harvested at a constant final FLW of 525 40 kg. Key results. No interaction was observed (P > 0.05) between WADG and REA for carcass traits. Animals with H-WADG presented higher (P < 0.05) hot carcass weight (HCW) and dressing-out (%) than L-WADG. High REA and H-WADG steers showed higher weight (kg) in the rump and loin, striploin, sirloin, and lean component in t... Presentar Todo
Palabras claves :  BEEF CATTLE; CARCASS COMPOSITION; EXPECTED PROGENY DIFFERENCE; GENETIC MERIT OF RIBEYE AREA; GROWTH; HEREFORD; MEAT EXPORT; REA.
Asunto categoría :  A50 Investigación agraria
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA Tacuarembó (TBO)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
TBO103270 - 1INIAP - DD
TT103147 - 1PXIAP - DDPP/Animal Production Sciene/2020/CORREA
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